Julegaver til kollegerne

Selvom gaveudgivelse på arbejdspladsen ikke bør betragtes som obligatorisk, udveksler mange mennesker og virksomheder gaver, især i løbet af julen. Det betyder, at hver december, når det er nået til gavegivetid skal folk navigere rundt i de vanskelige gavegivende farvande. Nogle medarbejdere spekulerer på, om de har brug for at give en gave til deres chefer. Svaret er nej – gaver skal flyde nedad, ikke opad.

Et andet almindeligt dilemma er, hvordan du håndterer medarbejderens pres for at give mere, end de har råd til. En stor bekymring hvert år er også, hvad der er passende gaver til kolleger.

For personlig?

Som en generel regel er gaver, der er beregnet til modtagerens krop – såsom parfume, cremer, tøj eller smykker – for personlige til at give til kolleger på arbejdet. Hadegaver bør også undgås, fordi folk kan blive kede af det eller misforstå, især hvis du ikke kender modtageren specielt godt.

Drikker de alkohol?

Vin og spiritus er ofte værdsat – vær dog forsigtig med at give alkohol til en restituerende alkoholiker, en muslim eller en anden, der ikke drikker alkohol.

Overhold prisgrænser på gaveudveksling

Hvis du deltager i en gaveudveksling, der inkluderer en prisgrænse – for eksempel “Gaver skal koste mindre end 200 kr.” – må beløbet på din gave ikke overstige dette. Hvis du dukker op med en IPad eller et cashmere-tæppe, mens alle andre udveksler sokker og sjove krus, vil du sandsynligvis få de andre til at føle sig utilpas.

Det modsatte er også sandt. Hvis alle udveksler gaver, de virkelig håber, folk vil nyde, overtræder du udvekslingsånden, hvis du dukker op med en hadegave og kan få modtageren til at føle sig snydt.

Vælg din gave eftertænksomt

Før du vælger en gave, skal du spørge dig selv, hvad den skal sige om dig. Den rigtige gave skal vise, at du var interesseret nok til at give en passende og tankevækkende gave ud af værdsættelse og respekt.

Tag et kig på Firmajulegaver 2020 og lad dig inspirere – måske kan dine kolleger selv vælge deres gave herfra, så du er sikker på at de får lige præcis det, de helst vil have.