Kom ud af din pille afhængighed på et misbrugscenter

23 september 2019
Astrid Pedersen
Kom ud af din pille afhængighed på et misbrugscenter

Et misbrug af receptpligtig medicin opstår når et forbrug af den pågældende medicin – for eksempel i forbindelse med en operation eller et traume, som har medført stærke smerter – udvikler sig til et overforbrug, og i øvrigt fortsætter selv om smerterne for længst er væk.

Pillemisbrug er karakteriseret derved, at den misbrugsramte person ikke føler, at han eller hun kan klare hverdagen uden et vist indtag af medicinen. Samtidig vil der, som ved en hver anden form for misbrug, opbygges det, der kaldes tolerans. Når der opbygges tolerans over for et stof, vil den misbrugsramte få brug for større og større mængder af pågældende stof for at opnå og opretholde den ønskede effekt. Et fravær af indtag af stoffet kan medføre endog meget alvorlige fysiske og psykiske abstinens symptomer, som kan have fatale følger.

Hvilke typer medicin er afhængigheds skabende?

En medikament type, som er under stigende mistanke for at medføre farlig afhængighed, er de såkaldte opioider. Denne form for receptpligtig medicin, som blandt andet tæller præparater som sælges under navne som Tramadol, Fentanyl og Oxycontin, minder meget om opiater (for eksempel morfin) i deres virkning, og udskrives ofte som smertestillende medicin.

Opioider medfører som side effekt en meget behagelig rus ved indtag, hvilket er grunden til, at mange bliver afhængige af denne medicin. Og prøver man på egen hånd at standse sit indtag af opioider, kan man risikere meget svære abstinenser, som kan minde om dem, heroin afhængige oplever, når de tager en ”kold tyrker”.

Kom ud af din medicin afhængighed på et misbrugscenter

Derfor er det vigtigt, at du ikke forsøger dig med afvænning uden professionel hjælp. Hos Behandlingscenter Stien kan du få hjælp til afgiftning i trygge rammer, med sundhedsfagligt personale til hjælp. Og bagefter kan du deltage i et behandlingsforløb, hvor også din psyke bliver vænnet fra den farlige medicin. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk