Ved du egentlig hvor gammelt krudt er?

17 juli 2019
Anders Lundtang Hansen
Ved du egentlig hvor gammelt krudt er?

Nu om dage er det ikke så besværligt at anskaffe sig krudt, og navnet kan endda bruges til at markedsføre andre specielle ting, der ingenting har med almindeligt krudt at gøre.

Og man bruger også krudt som metafor, for man siger blandt andet at små børn har krudt i røven, så derfor kan man blandt andet få møbler til børn, hvori navnet “krudt” indgår.

Tror du ikke på os? Tjek da bare det her link: https://loukrudt.dk/nofred

Men angående helt almindeligt krudt af den slags, der siger bang og laver høje knald, fordi man bruger det til opvisning under kontrollerede forhold såsom i forlystelsesparker eller under særlige tilladelser ved begivenheder af anden art, hvor professionelle står for at håndtere krudtet.

Stadigvæk kan helt almindelige mennesker købe store mængder krudt i form af fyrværkeri, som vi netop har beskrevet ovenover, til nytårsaften, hvor man kan købe det i en begrænset periode og skyde det af i et lige så begrænset omfang.

Det er imponerende, at man stadig må den slags med tanke på, at nytårsaften også er en af de dage, hvor vi danskere indtager den største mængde alkohol og så skyder fyrværkeri af imens.

I den rus kan man glemme alle de vigtige sikkerhedsregler, og hvert år sker der da også ulykker af den grelle art. Så det er nok bare et spørgsmål om tid, før det bliver ulovligt for almindelige mennesker at skyde krudt af, så man skal samles bestemte steder i landet, hvor professionelle mennesker skyder krudt af.

Mange opfatter dog krudt og fyrværkeri som noget moderne, fordi det ser så spændende ud og minder om sprængstof, som man forestiller sig det, der blev mest udbredt i industrialiseringen.

Men faktisk skal vi flere tusinde år tilbage til Kina, hvor krudtet blev opfundet og opdaget.

Forestil dig lige den forskrækkelse det har været for dem, der opfandt det!